Å skrive godt for nett

Tips og triks til å gjøre din artikkel lesevennlig på nettet.

Opprinnelig skrevet til intern bruk i Radio Revolt.

God nettskriving betyr å forfatte og formatere en artikkel som er lettlest og ser innbydende ut. Denne artikkelen er ment som en kort innføring i hvordan å skrive godt for nett, og tar blant annet utgangspunkt i brukerundersøkelser fra Jakob Nielsens useit.com.

Kort oppsummert:

  • Det viktigste først, det minst viktige til slutt
  • Gå rett på sak, bruk et effektivt språk
  • Bruk overskrifter, uthevet skrift, bilder, lister etc.

Hvor mye leser egentlig nettbrukere?

En graf hentet fra useit.com. Horisontalt vises antall ord i artikkelen, vertikalt hvor mange prosent av teksta som leses:

En typisk nettbruker leser mindre enn 30% av en gjennomsnittlig lang nettartikkel.

Hva leses?

Overskrifter, uthevet tekst, linker og lister er det som leses av flest nettbrukere. Brødtekst leses minst. Dette er fordi folk har det travelt og scanner nettsider. Svært få leser hele artikler.

En artikkel bør skrives/formateres på to plan (på samme side): Ett for scanning og ett for de som leser hele artikkelen. Enhver nettartikkel må derfor i størst mulig grad oppsummere seg selv gjennom ulik bruk av uthevet skrift og bilder.

Skriv kortfattet, bruk mindre ord enn du ville gjort hvis du skrev for et trykt medium.

Det viktigste først: Den omvendte pyramiden

I akademisk skriving lærer vi å åpne med innledning, følge opp med en drøftende midtdel og avslutte med en konklusjon.

Snu den akademiske teksta på hodet og du har et bra utgangspunkt for å skrive godt for nett.

Skriver du en anmeldelse betyr dette altså at du bør åpne med konklusjonen, og avslutte med bakgrunnshistorie etc.

La oss si at jeg skulle skrive en anmeldelse av PCspillet Half Life 2. Noen ville kanskje startet omtrent slik:

Da Valve og utgiver Sierra i 1998 kom med sitt nye førstepersonsskytespill Half Life, var forventningene enorme. Etter hvert som årene har gått har bla bla bla bla bla … […] Klarer de å følge opp med Half Life 2?

Så helt til slutt i artikkelen skriver man:

Half Life 2 er et av de desidert beste førstepersonsskytespillene til dags dato og lever absolutt opp til forventningene. Terningkast 6.

Jeg tipper du skjønner hvor jeg vil hen. La oss heller si at jeg hadde begynt anmeldelsen min slik:

Half Life 2 lever absolutt opp til forventningene. Valve har klart å komme med det som kanskje er tidenes beste spilloppfølger.

For så å gradvis pense artikkelen inn på mer kjedelige fakta og bakgrunnsinformasjon. Med andre ord: Det viktigste først.

Overskrift, ingress og avsnitt

  • Korte overskrifter som går rett på sak
  • To typer ingress: Forside-ingress og artikkel-ingress. Kort, oppsummerende og rett på sak.
  • Avsnitt som grafisk hjelpemiddel for å lette skjermleselighet

Overskrift og ingress

Bør si noe om hvem, hva og hvor artikkelen handler om. news.bbc.co.uk er kjent for å ha nettets råeste overskrifter.

Ingress kan deles inn i to underkategorier på nett: Artikkel-ingress (ingressen du leser når du har klikka deg inn på artikkelen), og forside-ingress (Utdrag-feltet i wordpress).

Forside-ingressen vil jeg gjerne omdøpe til utdypende støtteoverskrift. Dette fordi det ikke er en ingress i vanlig forstand, men snarere en setning som utdyper overskrifta.

Eksempel fra radiorevolt.nogod bruk av utdypende støtteoverskrift:

En nydelig lunar reise i godt skuespillerselskap.

Hvis du kun skal se én film i år, styr pokker så langt unna denne…

Eksempel på en dårlig versjon av siste overskriftsett:

Med Avatar, Star Trek og Harry Potter-filmene friskt i minne, dro jeg på kino for å se en storslått moderne Hollywood-produksjon. Man er alltid spent når man drar for å se filmer man har store forventninger til. Ble forventningnene innfridd?

*Måten vi (radiorevolt.no) merker anmeldelser på med Kino, Spill, DVD etc. først i overskrifta, er ikke nødvendigvis særlig heldig, da dette gjør lister over anmeldelser vanskeligere å scanne. Man kunne kanskje vurdert formen: «Percy Jackson og Lyntyven (Kino)». Evt. droppet medie-forklaringen helt og heller bare tagget artiklene med «kino», «dvd» o.l..

Avsnitt

Kjennetegnes gjerne av formen temasetning, presentasjon/drøfting, konklusjon. Glem akademisk formatering når du skriver for nett. Nettskriving er en direkte og muntlig formidling, og trenger ikke ta utgangspunkt i akademiske normer.

Et avsnitt på nett er snarere et grafisk uttrykk enn en definisjon basert på innholdet (til en viss grad). Et avsnitt på nett bør ikke være mer enn 3 setninger, og uansett ikke mer enn 4 sammenhengende tekstlinjer. Dette er for å lette lesbarheten.

Kladd gjerne teksta med lange tenkte avsnitt, men stykk opp teksta før artikkelen publiseres.

Eksempel på et typisk avsnitt i trykt format:

“The Road” er en film som stiller få spørsmål, og gir få svar. Istedet trekker du selv slutninger og gjør deg opp tanker mens du bivåner karakterene og hendelsene. Stemningen og atmosfæren er intens og prikkfritt gjennomført. Det er meget troverdig enten det er spennende, trist eller direkte brutalt i sin skildring av desperasjon og primale instinkt. Usikkerheten henger tykt over hovedpersonene, og vi føler med dem. Alt blir fortalt fra deres synsvinkel, som høyner opplevelsen av virkeligheten i fiksjonsuniverset vi møter.

Oppstykket avsnitt for bedret skjermleselighet:

“The Road” er en film som stiller få spørsmål, og gir få svar. Istedet trekker du selv slutninger og gjør deg opp tanker mens du bivåner karakterene og hendelsene. Stemningen og atmosfæren er intens og prikkfritt gjennomført.

Det er meget troverdig enten det er spennende, trist eller direkte brutalt i sin skildring av desperasjon og primale instinkt.

Usikkerheten henger tykt over hovedpersonene, og vi føler med dem. Alt blir fortalt fra deres synsvinkel, som høyner opplevelsen av virkeligheten i fiksjonsuniverset vi møter.

Bruk av bilder, lyd og video

Generelle tips:

  • Legg lydklipp i starten av nettsaken (Hør anmeldelsen her:)
  • Bruk bilder enten i fullbredde eller i liten størrelse høyrestilt
  • Hent inn videoer fra youtube etc.
fffffuuuuuuuuu

fffffuuuuuuuuu youtube-fa

Bruk gode bilder, lyd og embedded video i artikler.

Bilder bør enten settes i fullbredde (Stor i wordpress admin) eller Miniatyr/Medium høyrestilt. Dette er fordi venstrestilte bilder ødelegger for lesbarheten.

Vi leser fra venstre mot høyre, og et eventuelt venstrestilt bilde gjør at øyet må hoppe noen centimeter til høyre for å lese videre i teksta. Undersøkelser viser også at vi leser/scanner teksta i et F-formet mønster.

Om denne guiden

Dette var ment som en veldig kort tekst om hvordan man kan gjøre artikler til gode nettpublikasjoner. Kommentér gjerne i kommentarfeltet dersom noe er uklart, eller om du er uenig i noen av påstandene i artikkelen. Nettsaken må ansés for å være på RC-stadiet.

Lykke til med neste nettpublikasjon, og husk: Å skrive for nett er artig!

P.S.: http://www.useit.com/papers/webwriting/writing.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: